Om Blank Kalle och Blank Anders, legendariska spelmän från Blecket

Lillemors farfar, Blank Kalle och hans bror, Blank Anders var tydligen mycket kända och berömda spelmän från Blecket i Dalarna. Lillemorの祖父、Blank Kalleとその弟Blank Andersはダーラナのブレッケト出身でかなり著名な民族音楽家、バイオリニストであったようです。今回ダーラナに行った際に少し情報を集めてみました。

 

 

 

Jag försökte hitta lite information om dem på internet, skivor som gavsut samt besök till Föreningen Folkmusikens Hus i Rättvik.

 

 

 

Blank Kalle och Blank Anders var födda i Blecket, ca 11 km nordöst om Rättvik.

 


 

 

Matts Arnberg skriver på omslag av ”LÅTAR FRÅN BLECKET OCH GÄRDSJÖ” (1974) följande

 

 

 

Blank Kalle, född 1896 i Blecket var nästan okänd i spelmanskretsar när han gick bort 1970. Det var hans far, Blank Anders, på sin tid byns främsta spelman som lärde honom spela. Det är ingen tvekan om att Blank Kalle var en märklig spelman med en synnerligen värdefulla repertoar. Flera av hans låtar har bevarat en modal karaktär, vilket tyder på en ålderdomlig tradition.

 

 

 

Nedan är några låtar av Blank Kalle som finns i denna skiva.

 

Brudmarsch efter Far

 

Polska efter Sjöns Far, Blecket

 

Bröllopspolska

 

Polska efter Morbror Blank Hans

 

Polska efter Mormor

 

 

 

 

Den 11 nov. 1944 deltog Karl Blank och följande spelmän i en spelmansstämma i Rättviks Folkpark:Pål Olle,  Petters Erik, Anders Sparv, Wilhelm Tysk, Pers Erik Olsson, Hans Gesar, John Säbb, Tore Larsson, Anders Hedin och Erik Ivars. 

 


 

Blank Kalles grav finns i Rättviks kyrkgård

 

 

 

-------------------------------------------

 

Blank Anders, är bror till Blank Kalle.   Det märks också på hans spel, som är livligare och robustare än broderns.  Hemifrån Blecket har Blank Anders i stort sett samma repertoar som Blank Kalle enligt Matts Arnberg.

 

 

 

Nedan är det ur recension av Lars Lind i Legendariska spelmän  -Hjort Anders och Blank Anders”

 

 

 

Blank Anders var från Blecket, Rättvik. Han jobbade som målare i Stockholm och var också handelsman i en liten by utanför Torsåker i Gästrikland. Så småningom flyttade han till Tibble, Leksand, där inspelningarna som presenteras på en av cd-skivorna i boxen gjordes i hans hem 1971. Lars Jobs (Jobs Lasse), spelman från Leksand, svarade för inspelningarna på uppdrag av Svenskt visarkiv.

 


Sju av låtarna spelar Anders tillsammans med brorsonen Blank Alfred. Blank är en spelmanssläkt långt bort i 1800- talet. Här finns Blank Anders far, farbror, hans bror Blank Kalle med flera. På skivan är de flesta av låtarna från Rättvik och byarna runt om. När Anders spelar så hummar han ofta med i låten, lite som Bingsjöspelmannen Päkkos Gustaf eller jazzpianisten Errol Garner gjorde.

 

 

 

Här är några av Blank Anders låtar från ”Legendariska spelmän  -Hjort Anders och Blank Anders”

 

 •  Laggarfarfars polska från Boda
 •  Nylandspolska
 • Polska efter Hjort Anders
 • Polska efter Jönslars far
 • Köpmanspolska från Boda
 • Polska efter farbrodern Hans Blank
 • Polska efter Höök Olle, Rättvik
 • Polska efter Nylandspojkarna, Bingsjö
 • Borti den där gården, gånglåt efter fadern
 • Polska från Gärdsjö
 • Polska efter Sparfgubben, Backa
 • Polska från Blecket
 • Pelikanen
 • Polska efter fadern
 • Bleckomas leken, gånglåt
 • Brännvinspolska efter Mås Lars
 • Särna brudmarsch

 

Titta gärna på filmen “Blank Anders - Spelman från Blecket”

 


En film om fiolspelmannen Blank Anders, född i Blecket, Rättvik 1904. Blank Anders var en stillsam och tillbakadragen man, men mycket spelglad. Fadern var spelman och modern trallade låtar. Blank Anders blev med sitt fina traditionsrika rättviksspel en inspirationskälla för yngre leksansspelmän. Filmen är inspelad hemma hos Blank Anders i sitt hus i Tibble, Leksand. Medverkar gör också Kungs Levi och Jobs Lasse, som har lyssnat mycket på Blank Anders och spelar många av hans låtar från Blecket och Rättvik. Mellan låtarna småpratar de om olika spelstilar m.m.

 

En film av Karsten Wedel (1976) i samarbete med Ole Hjorth Foto: John O. Olsson. Ljud: Mats Kihl. Produktion: Wedel Film AB för SVT 1

 

 

 


 

 Några av deras skivor och CD.  Man kan lyssna på de flesta låtarna genom att registrera sig på Föreningen Folkmusikens Hus i Rättvik (webbfiol) eller på Open Spotify.